Sa lasam focul sa-si faca treaba.

MICII DE LA MARIUS

Am revenit dupa mult timp iar motivele pentru care nu am postat nici macar un rand sunt multe : lene,comoditate,lipsa de timp,probabil la un moment dat a intervenit ideea ca  blogul in sine nu-si are rostu’…si asa mai departe.Dar ne-am gandit ca totusi e bine sa continuam si sa prezentam flash-uri din viata noastra ,mici secvente cu ce mancam sau ce ne-am dori sa mancam,ce facem sau ce ne-am dori sa facem sau cine suntem si ce ne-am dori sa fim.

In general,noi romanii suntem disperati dupa mici,dupa tocatura aia usor de mestecat (poate chiar nu si de digerat).Indiferent ca-i cumparam dintr-un market si ii facem acasa cum ne pricepem mai bine sau ii mancam in fel de fel de imprejurari : padure,prieteni,tovarasi,cocalareala,manele,spritz si bere,tipete de femei isterice ,copii scapati de sub control cu un comportament deviant si insuportabil,martori ai unor scene de violenta domestica,infatisari de divort…etc,etc,mititeii sunt pentru poporul roman exact cum e pizza pentru italieni sau scoicile Saint Jacques pentru poporul francez.

Nu poti sa stai cu tovarasii daca nu faci un gratar cu mici.Dar,depinde ce fel de mici….Eu propun urmatorul lucru : daca noi ca oameni nu suntem de calitate,macar micii sa fie de calitate.Iar in Bucurestiu’ asta infect exista un loc unde sunt de calitate,de cea mai buna calitate.

MICII DE LA MARIUS (sos.Pantelimon,nu stiu numarul,dar gasiti sigur)

INTOTDEAUNA PROASPETI,INTOTDEAUNA CU MULT AMESTEC DE OAIE IN EI,INTOTDEAUNA CU UN MUSTAR IEFTIN CARE SA LE FACA CINSTE SI PENTRU CEI CARE CONSUMA ALCOOL,INTOTDEAUNA CU O HALBA DE BERE IEFTINA ,NU MAI SPUNEM CA SUNT EXTREM DE ZEMOSI SI FRAGEZI FACUTI LA MODUL CEL MAI PROFESIONIST.FELICITARI GRATARAGIILOR DE ACOLO…SANDU COCOSATU  E DE MULT O POVESTE TRISTA PE LANGA MICII DE LA MARIUS.

Si pentru ca sunt preferatele mele ,frigaruile de berbecut cu legume si un pic de piept de porc vor fi si front-page-ul (nu mai sunt de mult) acestui blog .

Frigarui de berbecut cu legume si piept de porc :

Bucatele de berbecut taie patratzel,o bucata maruntita de piept de porc la dimensiunea bucatilor de berbecut,niste cepe mai mici taiate in doua,rosii micute la fel despicate in doua,bucati sanatoase de ardei gras,rosu,galben, verde, nu conteaza,eventual cate o fashie de Kaiser intre ele.Amestecam totul intr-un castron mare unde punem sare, piper, ulei de masline si niste condimente care se nimeresc in mana la momentul respectiv :cimbru,busuioc,un pic de amestec de Provence (mie imi plac la nebunie astea) si daca le-am gasi si proaspete chiar am face o treaba de 24 karate.Lasam tot amestecul cam 30-45 min.sa se imbibe de arome, dupa care le punem pe betisoare,bete, stinghii.Vor sta pe foc exact cat va indruma ochii.Important e sa nu se arda.Dar culoarea e cel mai bun timer.Atunci cand le-am facut mi-as fi dorit sa fi gasit la macelarie si niste organe proaspete, eventual o inima sau 2-3 bucati de rinichi.Din pacate n-a fost sa fie.Oricum ies delicios.Un ardei iute sa stea langa ele pe gratar si spre sfarsit rupem de la jumate si lasam tot sucul sa se scurga peste frigarui.O iutzeala stinsa care va da o savoare originala bucatilor de piept de porc si berbecutz.

Cel mai important in ceea ce priveste gratarele de carne de oaie – berbecutz este prospetimea carnii.Am incercat intotdeauna sa evit acea carne (pastrama) macerata care se gaseste la macelarii.Stiu ca place la foarte multa lume dar au fost momente cand am cumparat si dupa ce a stat pe gratar, izul,mirosul,gustul nu aveau nici o legatura cu carnea de oaie.Nu vreau sa pornesc o polemica in privinta asta dar prefer carnea de oaie sau berbecutz proaspata sa o tin eu la sare si mai ales sa ma aleg in timpul prepararii pe gratar cu mirosul specific.Atunci cel putin am certitidinea ca nu am mancat altceva.Pofta buna!

Nu ne-am putut abtine sa nu aruncam niste cefe de porc acolo, mai ales ca dadea bine in jpg.Astept sa vad cum v-au iesit si voua,daca v-au placut si mai ales sa faceti o invitatie.

gurmandian@yahoo.com

Gulas maghiar.

Ingrediente: 1 ceapa, 4.0 linguriţe boia de ardei, 1.0 linguriţă sare de mare, 200.0 g morcov, 150.0 g rosii, cartofi 500.0 g, untură 40.0 g, 600.0 g carne de vita (neaparat), 5.0 g piper negru, 1 ardei gras rosu, 4 catei de usturoi.

Mod de preparare:

Prajiti ceapa tocata pana se rumeneste.

Când se rumeneste ceapa, puneti boia de ardei.

Peste cateva minute se adauga carnea taiata în cuburi mari, condimentati cu sare şi piper.

Prajiti toate împreună la foc mare, apoi se adaugă puţină apă, se acoperă şi se fierbe timp de aproximativ o oră.

Taiati morcovii si ardeiul. Adaugati morcovul tocat, ardeii, roşiile şi usturoiul, se adaugă apă fierbinte şi se fierbe în continuare. Se amestecă şi gatiti aproximativ 15 minute.

Când carnea este frageda, puneti cartofii.

Cand cartofii sunt gata, opriti focul si lasati gulaşul cateva minute sub capac.

Reteta recomandata de Gurmandian si preluata de pe http://cafenea.net


This entry was posted in afumatura, gratar, Gurmandia, gurmandian, Jambon, mici la gratar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s