Jambono-ciolan sau salata de “cruditati”.

jambon-blog-1

 

Blogul dintre noi.

In general lucrurile simple sunt si geniale.Mi-am demonstrat-o inca o data,cand,in timp
ce evisceram porcul acum mai bine de o luna si jumatate,o idee mi-a spulberat cortexul si
m-a indemnat sa fac acest preparat.Improriu spus “sa fac” pentru ca nu l-am facut eu.
De absolut toate detaliile s-a ocupat unchi-miu.Si a facut-o la modul cel mai cazon si
arhaic cu putinta.Este vorba de jambonul de porc.Increngatura de prosciutto crudo ( de Parma) si jambonul bellotas (echivalentul spaniol rezultat din porcul hranit numai cu ghinde) sau jambon serrano sau hamon sau cum dracu se mai spune.

jambon-blog-2

Fix o luna de sare,ingropat in sare la propriu,dupa care minim 10 fumuri cu fag,iar intre sedintele de afumat lasat intr-un spatiu unde poate sa “ia” vant,unde il imbraca aerul rece al unui munte.La noi nu a fost munte, a fost un deal mai inalt cu ceva salbaticie in jur.

Rezultatul te aduce in pragul delirului,ai usoare accese de paranoia si te crezi semizeu sau
in jargon “o cam iei in fasole”.Gustul te trimite in timpul marilor migratii dinspre est spre vest.In concluzie consider ca asa arata “fast-food”-ul hunilor cotropitori.Mai mult ca sigur ca pedigree’ul acestui preparat acolo isi are originea.

jambon-blog-3

jambon-blog-5

Intr-un final rasolul isi va gasi loc intr-o ciorba de fasole.E predestinata treaba pentru bucata asta plina de carne afumata.Fiertura nobila cu mult tarhon si cimbru,boabe mari si maronii de fasole,un pahar de bors si mult morcov taiat marunt alaturi de niste ardei gras rosu.

jambon-blog-4
Vom ajunge si la fasole cat de curand.Din pacate avem nevoie de timp.

This entry was posted in Jambon. Bookmark the permalink.